releasemychild © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use
 release my child

 

Fia fick en underbar liten pojke i Augusti 2007. Han är min ögonsten.

 

Till Fia

Jag publicerade och ägnade denna hemsida åt min17-åriga dotter som kidnappades och fängslades i januari 2007 när hon hade rest till Somalia under sin semesterresa som skulle gå till Dubai och andra gulfstater.  Jag fick inte tala med henne sedan  december 2006 till dagen hon återvände, den 28 mars 2007. Jag saknade henne mycket och jag kämpade dagligen för att få tillbaka henne och hennes väntade barn, läs mer om det och vem Fia är här... 

Det var så det började, ur min kärlek till Fia, men en allt mer växande del av websidans innehåll är numera Fias egna kommentarer,   tankar och idéer. Vi har var sin dagbok också, båda skrivna under tiden hon satt fängslad och inte fick ha kontakt med varandra  -  men vi har ännu inte  publicerat här på websidan något av dessa dagböcker. Vi antecknar också tillsammans mycket av det hon berättar om flykten mot Kenya, innan hon skrev sin dagbok. Hon är fortfarande trött och berättar ofta bara lite i taget. Det är kanske vår egen hemmagjorda terapi. Kanske blir det en hel bok en dag. Det får Fia bestämma. 

 17 juni 07 Kränkning efter kränkning

Läser i tidningar det jag borde fått veta för fyra månader sedan av UD. UD ringde mig runt 18 på fredagskvällen och berättade att jag i nästa vecka kunde få se Fias handlingar - som jag begärde få se redan innan hon kom hem.

Lägligt att ringa sent på fredagseftermiddagen så att jag kunde få gå och fundera under helgen och bli mer upprörd och ledsen. Och läsa i tidningar om hur djup kränkningen mot mig var. Hur man ljög mig rakt i ansiktet.

Ja, de må ha arbetat för att få henne loss - men de behandlade mig som om jag vore en idiot utan rättigheter - utan tankeförmåga. Min dotters plågoandar i Etiopien, Somalia och Kenya - inklusive alla influgna västerländska tortyrregisserare -  såg förbi henne som människa. På samma sätt såg dessa myndigheter, vars arbetsgivare jag är - jämte alla andra svenskar  - förbi mig.

De säger i media att läget var känsligt och man ville visa hänsyn till de fängslade. Känsligt för vem? Och ska man ta hänsyn till de fängslade genom att tiga om att man visste var de var och vilka höll på med dem? Känsligt är detta enbart för dem som begick brott. Det är dem som UD tog hänsyn till så de fick lugn och ro att tortera och leka med människors liv och hälsa. De fängslade hade inget emot om man pratade ut, tvärtom! Monirs budskap var glasklart när han lyckades ringa mig från Mogadishu den 2 februari: Berätta om oss! Prata med UD och sen med media!  Givetvis vill alla ha ett normalt privatliv och inte vara i fokus för massmedia - om det är möjligt, Men när så allvarliga brott mot människorätten har skett vill nog alla drabbade upprättelse hellre än att alla tiger och tittar bort medan övergreppen sker. Jag försökte först tala med UD och de svenska ambassaderna. UD sade att de visste inget  om någonting. Ambassaderna i Kenya och Etiopien sade att de inte kunde tala med anhöriga i Sverige. Inte ens med anhöriga till barn som är ensamma i ett land. Jag sökte etiopiska ambassaden i Stockholm - som inte ens svarade på mail och inte ringde tillbaka. Carl Bildt som inte svarade på mail. Röda korset, som sade att de inte kunde göra något utom lägga deras namn på en lista av saknade.  Helsingforskomitten som skippade mötet. Hos Humanrights kommissionen som frågade om jag ville stämma svenska staten.  Och andra. Många andra. Sedan förberedde jag hemsidan, och började aktivt söka media, för att berätta.

Jag önskar att UD hade visat respekt för oss anhöriga. Samlat oss alla i en anhörig-grupp. Sammanställt informationen för oss. Låtit oss få stöd av varandra. Vi fick själva leta oss fram till varandra och själva försöka sammanställa vad den ena eller den andra av oss visste. UD ville att vi skulle veta så lite som möjligt, medan de visste hela tiden allt om Fia och de andra. Till vilken nytta kan jag inte se överhuvudtaget. Varför skulle det varit skadligt om vi visste att de var i Etiopien? Hur kunde det ha hindrat dem från att släppas? Vi förmodade ju ändå att de var där. Att vi skulle behandlas på detta sätt känns bara som någon sjuk och avsiktlig förnedringslek som UD lekte med oss anhöriga. Det enda resultat som någonslags respekt och öppenhet från UDs sida skulle ha gett hade varit att vi hade bibehållit förtroendet för UD.  Varför var vi mindre värda än tsunamidrabbades anhöriga?

Vi får dock inte glömma att det hemskaste med detta givetvis är att UDs  mörkläggning underlättade  tortyr av svenska medborgare.  Mörkläggning var ett ok tecken för tortyr. Danskarna gav inte ok tecken. De krävde och fick hem sin medborgare - kvickt!. Britterma gav inte ok tecken. De krävde och fick hem sina medborgare - kvickt!. Men svenskarna satt bakbundna i burar och förhördes och misshandlades från morgon till kväll.

Varför var våra fängslade anhöriga, som var brottsoffer, mindre värda än den svenska kvinnan i Australien  som erkände att hon har mördat två personer och som samma dag fick erbjudande om advokat och diplomatisk hjälp? Är svaret så enkelt som att vi är muslimer? Helena Benaouda

09 juni 07 Alla med svensk anknytning som vi kände till är fria

Alla med svensk anknytning som satt på  tortyrlägret  i Addis-Abeba är fria nu. De sista, som återigen hade deporterats från Etiopien  till fångenskap till flygplatsen i Mogadishu, har släppts. Men kriget, fängslanden och övergreppen i Somalia och Etiopien fortsätter. Mot den egna befolkningen. Och då blundar vi här i väst.

Men vi på Release my child vill fortsätta att uppmärskamma olagliga och människorättsvidriga fängslanden. Särskilt när det är barn som fängslas och torteras eller misshandlas på olika sätt

02 juni 07 Svensk dödad i Somalia?

Det har kommit uppgifter i media om en svensk som ska ha dödats i Somalia. Vem han var och var är kroppen vet vi inte. Då ingen part i detta krig kan betraktas som pålitlig källa för helt neutral och korrekt information, och ingen vet eller berättar vem denne svensk är, är det bäst att inte spekulera. Men man bör - som påvisad fakta - komma ihåg att amerikanerna stal mängder av pass - även Fias och Monirs pass! De lovade att passen skulle återlämnas, men det skedde aldrig. Därför använder vi ordet "stal". Vi ifrågasätter starkt: I vilket syfte behåller amerikanerna passen? Varför lämnar etiopierna alla pass till amerikanerna? Är Etiopien som ett land inte ens kababelt att behålla ett antal pass i förvar tills de kan återlämnas till ägaren - eller vid dödsfall till respektive ambassad? En följdtanke: Är det så att amerikanerna - som envisas med att behålla passen - vill  plantera ut svenska och andra länders pass på lämpliga - eller olämpliga - ställen och skapa förvirring?

Rent logiskt kan vi konstatera även att pass som hittats kan tillhöra döda, fängslade i hemliga fängelser eller personer som befinner sig i sitt hemland, eller någon annanstans i världen! Dessutom finns det personer som tillskansar sig andra personers pass för eventuella fördelar - i hopp om skydd genom att vifta med ett svenskt pass - särskilt i en situation som i Somalia. Det är alltså inte säkert att den döde är den rättmätige ägaren till passet han (eventuellt ?)  hade på sig... Jag hoppas att svenska myndigheter tiger av rätt anledning just nu, men inte för länge: dvs att de har tänkt på allt detta och vill vara helt säkra på vem den döde är innan de säger något alls. Och givetvis hur och varför han dog! Ta reda på det! Ta reda på sanningen! Och sedan TALA!

Alla vi som påverkats på nära håll av somalia-kriget, de svenskarna som satt i Sedis Kilo Janmeida, Arrada fånglägret i Addis Abeda och alla deras familjer och anhöriga föredrar total öppenhet. Därför talar vi ut. Fritt. Det är inte någon av oss som behöver skämmas. Skammen hör hemma hos några andra. Helena Benaouda sade till UD som sista replik vid en rätt misslyckad dialog: Det är så underbart att säga vad man vill utan att behöva lyda någon annan makt och att få vara helt öppen och ärlig - synd att ni på UD inte kan uppleva det ljuva nöjet!

28 maj 07 Uppgifter om kvarvarande fångar

FRUKTANSVÄRDA UPPGIFTER FRÅN ETIOPIEN OM SEXUELLA ÖVERGREPP, TORTYR OCH MISSHANDEL  SAMT EN NY DEPORTERING AV FÅNGAR TILLBAKA TILL MOGADISHU, TILL SAMMA FÄNGELSE SOM MAN HÖLL FÅNGARNA I INNAN DEPORTERING TILL ADDIS ABEBA, HAR NÅTT OSS. EN AV KVINNORNA SOM FÖDDE BARN I FÄNGELSET HAR INTE FÅTT LÄKARHJÄLP OCH BLÖDER FORTFARANDE KRAFTIGT. VI FÖRSÖKER FÅ DESSA UPPGIFTER BEKRÄFTADE.

26 maj 07 Etiopiensvenskarna talar ut

Svenskarna talar ut i SVD och i Konflikt.

23 maj 07 Mycket att göra

Svenskarna som satt fängslade har mycket att reda ut. De har hälsoprover att ta, de har id-handlingar att anmäla stulna - av amerikaner eller kenyaner. De vill ha upprättelse för det de utsattes för och har träffat sin advokat för att diskutera detta. Fallet är komplicerat eftersom det är många olika aktörer här som har begått grova brott mot mänskliga rättigheter, mot internationella lagar och kanske mycket annat som man inte ännu rett ut. Det enda som är uppenbart är att de inte misstänks för något - och att den rättegång som etiopierna pratade om, och där de skulle få sin dom inte ens blev av. De kördes till flygplatsen istället och skickades hem. Den förnedrande behandlingen fortgick ända in till sista stunden. Fias fästman är trött och somnar så fort han sätter ner sig om man inte håller honom vaken. Han berättar - men inte i följd. Tankarna hoppar. Han bekräftar allt som Fia redan har berättat om under hela den tiden som de befann sig på samma ställe. Hans skador, som Fia såg, blev fotograferade. Advokaten sköter mediakontakterna just nu.

19 maj 07 Svenskarna har släppts

Ett nytt chockartat samtal berättade att svenskarna släppts och anlänt till Arlanda. Sannolikt är både de släppta och deras anhöriga lika omtumlade. Idag vilar de bara och tar det lugnt och nobbar media.

9 maj 07 Etiopien vägrar släppa svenskarna- och menar att Sveriges protest lät som en order... 

Fia är frustrerad: "De försöker bara fördröja det. Kanske har de svåra märken av tortyr någonstans på kroppen att det tar lång tid att läka och det är därför inte möjligt att släppa dem ännu? Det finns nog gott om bevisning mot etiopierna och vad de gjort för krigsbrott och mot amerikanerna och andra för vad de gjort för tortyrbrott - och de vet att de måste släppa dem en dag, det finns ingen bevisning - inte ens anklagelser - mot dem. Alla vet att de var på flykt från ett krigsområde. Precis som jag var. Det är bara en dum och barnslig prestige-lek från etiopierna. Allt är lika korkat som de asdumma frågorna om varför vi flydde från ett krig! Man får tyvärr bara mer och mer ovilja mot alla dessa människorättsvidriga diktaturer och deras villiga avnjutare och utnyttjare: krigsfetischistiska, låtsas-demokratiska väst-presidenter och premiärministrar".

1 maj 07 Cageprisoners rapport har kommit ut

Rapporten rekommenderar starkt att den svenska regeringen ser till att de kvarvarande svenskarna får fullt diplomatiskt bistånd och Osmans fängslade familj, fru och två barn bör få börja en process för svenskt medborgarskap (eller uppehållstillstånd).

Svenskarna har nu fått besök av ambassadpersonal en gång per vecka. Monir har fått ett brev som Fia skrev till honom. Hon har skrivit och skickat ett till brev och bett honom svara, men vi har inte fått bekräftat om det brevet har kommit fram eller inte.

Fia har också fått en bild på fästmannen, bilden är tagen i den byggnad där Fia fick träffa ambassaden, på samma ställe där en etiopier hotade slå henne sönder och samman och tortera fästmannen hela natten (Du kan läsa om det mer under länken  "FIA ÄR HEMMA,läs mer") inte i fängelset. Bilden togs av ambassadpersonal, vilket tyder på att ambassadpersonal inte fått tillträde till fängelset. Vi får dock inte veta något från varken ambassaden eller UD om var de träffar svenskarna, eller några andra detaljer än att "de mår bra efter omständigheterna".  Jo - att fångarna vid senaste besöket fick tala svenska med besökarna. Ambassaden hänvisar till UD och till svenskarnas advokat.

28 mars - 30 april 07 Fia är hemma! läs mer... 

- men livet är inte som förut. Mycket av tankarna går till det som hänt och till alla dem som har drabbats.  Fia fattade särskilt tycke för de tre amerikanska barnen som hon träffade på när hon letade efter utlänningar som var på flykt mot Kenya. Hon hittade den grupp av kvinnor som dessa barn var med i samma dag som deras mamma dog - och blev deras lilla "auntie".Läs mer här om de tre amerikanska barnen>>>

Sida med medialänkar om svenskarna i fångenskap i Etiopien här>>>

 

 

UD kände till tortyr i Etiopien

SR 16 juni 2007 Svenska utrikesdepartementet hade uppgifter om att de tre män som bor i Sverige och som släpptes fria från etiopiskt fängelse i maj i år, utsattes för tortyr under fångenskapen.

UD mörkade för Etiopien-anhöriga

SVD 17 juni 2007 Under en månad visste UD att tre svenska medborgare satt fängslade i Etiopien men deras anhöriga fick inget veta. Tidigare hemligstämplade dokument visar samtidigt hur Etiopien helt nonchalerade de svenska diplomatiska påtryckningarna.

_________________________

 "Please, where is Safia, my 17-year old daughter?"

Detta sms skickade jag nästan dagligen till det tel nr 00252 60757052 som jag fick ett sms från den 5 februari. Det var mitt sista spår efter min dotter.

Jag gav numret till UD. De sade att jag inte behövde oroa mig. De skulle inte undersöka detta och inte börja ringa till detta nummer jag lämnade till dem.

__________________________

11 barn skickades till ett etiopiskt koncentrationsläger

Den 23 mars fick jag äntligen bekräftelse för att min 17- år gamla dotter var bland dem som skickades från Nairobi till  Mogadishu till hemlig fångenskap, "incommunicado". Hon var tillsammans med 11 andra minderåriga - den yngsta 7 månader - och 10 kvinnor. 7 av kvinnorna var gravida. En kvinna kom till  koncentrations-lägret senare.

Jag fick veta detta genom en rapport från Cageprisoners.Det var outhärdligt att läsa min dotters  och hennes fästmans namn i rapporten.

Resenärerna var markerade: man, kvinna, barn. Soldaterna hade tydligen inte kunnat bestämma sig om min dotter var ett barn eller en kvinna. De hade inte skrivit något om det, bara hennes namn. _______________________

VI TACKAR!

Vi tackar alla er som gett oss stöd. Fia tackar särskilt Kristina, svenska  ambassadörens fru i Etiopien.

______________________

BABY! En del läsare har frågat om babyn. Ja då, den är på väg och gör sig påmind dagligen. Ultraljudet visade en frisk, livlig baby som anländer i augusti. Hela familjen väntar  otåligt. Babyn kommer  oundvikligen att skämmas bort av oss alla och vi gläds åt att den lilla får Fia blicka framåt. Inte ett spår av olust kring  hennes graviditet har dykt upp än så länge, tvärtom, babyn har gett lite guldkant i en annars jobbig situation.

Svar på vanliga frågor från inkomna mail:

 Var hon misstänkt för något? Nej - hon var varken misstänkt eller anklagad för någonting alls under hela     den tiden som hon var fängslad. "Men däremot fick jag höra att jag inte hade några rättigheter överhuvudtaget," tillägger hon själv.

Varför åkte hon till Somalia?

 Du kan läsa hennes egna kommentar på denna fråga härovan under länken  "FIA ÄR HEMMA,läs mer" längst ner på sidan. Man måste dock konstatera att hon åkte dit för att hon inte visste hur det var i Somalia, och hon var nyfiken och hade - dessvärre!!! - chansen att åka dit! Hon talade givetvis inte om för mig om att hon skulle åka till Somalia, för hon visste att det skulle jag aldrig ha accepterat! Jag hade inte ens riktigt helhjärtat godkänt en resa till Dubai, dit hon ville, när hon pratade om att hon ville resa under jullovet! När hon åkte från Sverige var det  fortfarande rätt lugnt i Somalia, och hon följde inte media när hon var i Dubai och visste därför inte att läget hade blivit  mycket värre där.

Men jag förstår hennes synpunkter. Varför skulle det vara kriminelt att åka till vilket land som helst!? Och OM det skulle vara kriminellt att åka till Somalia - så varför sattes inte affärsmännen från USA i fängelse,  såfort de anlände till Mogadishu, bara några dagar efter bombningarna, för att skriva på oljekontrakt?

Tänk på det. Jag tror inte att ditt goda och rena samvete, som du kan ha om du ser alla människor som likvärdiga, kan komma på ett svar som gör dig helt nöjd.

Anser ni att Sverige gjort tillräckligt för att få hem de fängslade?

Tyvärr finns det bara ett svar att ge: Nej! Det verkar som att alla svenskar är inte lika viktiga. Ambassaden i Etiopien frågade mig varifrån hon egentligen kommer - eftersom hon har ett "utländskt" efternamn.

e-mail: info@releasemychild.se