De amerikanska barnen

Fia är väldigt ledsen över hur alla de barn som hon mötte under sin resa led, särskilt de tre små amerikanska barnen vars mamma dog i malaria i hennes armar under flykten från Mogadishu. Hon hade träffat denna kvinna samma dag som hon dog, och det enda hon visste om henne var att hon var amerikanska. De andra kvinnorna berättade att hennes man var en vit amerikansk konvertit.

De virade in den döda kvinnas kropp i en matta, lade hennes kropp på taket av en numera trasig bil, lämnade henne och fortsatte sin flykt till fots. Hon och en till kvinna hjälptes åt att ta hand om barnen, eftersom de inte visste varken vem eller var deras pappa var. Hon och barnen kom väldigt nära varandra och hon var förkrossad när den nioårige pojken sprang vilse i bushen när kenyanerna och amerikanerna sköt mot flyktingarna.  Gruppen som Fia var med i bestod av 4 kvinnor och nu 3 barn och de tillfångatogs av amerikaner och kenyaner och fördes till Kenya av kenyaner. Amerikanerna tog Fias pass och pengar samt smycken. Hon fick aldrig tillbaka dem. En kvinna sköts i ryggen. Alla kvinnorna i denna flyktgrupp var gravida. Deras guide (chauffören) var försvunnen i bushen, han hade flytt när flyktinggruppen attackerades.

Fia tillbringade ca 10 dagar i Kenya, fängslad på en polisstation. De fick sova på bar betong och inte ens barnen fick någon medicinsk omvårdnad. Inte ens blöjor. Fyraåringen hade svullen mage och tom blick. Bebisen skrek oavbrutet. Alla - särskilt barnen - hade svår diarre. De fick inga besök från någon ambassad. Fia frågade givetvis efter sin ambassad men fick höra att hon inte hade någon rätt att träffa dem.  Till slut tvingades de lämna barnen ensamma i fängelset natten då de själva deporterades till Mogadishu hemlighet, bakbundna, i ögonbindel, mot alla internationella lagar och utan att få förklara för barnen som nu blev ensamma någonting alls. Hon såg dem aldrig mer. Väl hemma i Sverige hörde hon av Cageprisoners att barnens pappa var Daniel Maldonado.